schaapskudde in transsylvanie

Overal in Transsylvanië grazen schaapskuddes op de glooiende graslanden, meestal zonder herder. Foto: Stella van Zanten©




Transsylvanië

Transsylvanië

Ondanks de slechte weersvoorspelling voor Transsylvanië besluiten we toch de gok te wagen. We maken een rit door mooi, glooiend en groen landschap. Eerst snelweg (uiteraard aangelegd met EU-geld) en later binnendoor (veel mooier). We passeren lieflijke dorpjes, waar het leven zichzelf lijkt te leven. Soms verzorgd en soms vervallen. Onderweg veel schaapskuddes, maar alle zonder herder. Transsylvanië is het land van Dracula, beschikt over prachtige natuur, kastelen en pittoreske, charmante plaatsen.
Onze overnachtingsplek is camping de Oude Wilg in Carta. Van daaruit bezoeken we Sighișoara, Brașov en Sibiu, het 'gehucht' Biertan en rijden we de Transfăgărăşan, de spectaculaire bergweg.

lieflijk kerkje in de heuvels van Transsylvanië
vrouw in typische Roemeense kledij
stenen toren eenzaam langs de kant van de weg
Roma met paard en wagen voor fel gekleurde schuttingen

Sighișoara
Ergens in de middag komen we aan in het prachtige plaatsje Sighișoara, aan de rivier Tarnava. Niet voor niets wordt het de parel van Transsylvanië genoemd. We lopen door charmante, oude straatjes met pastelkleurige gevels. Het centrum kent bescheiden afmetingen, maar desondanks kunnen we wel enkele uren rondlopen. Het is een aaneenschakeling van gekleurde woningen en straten met kinderkopjes. De meeste huizen staan op de Monumentenlijst. Voortdurend treffen we nieuwe, schilderachtige plekken aan. Het kleine oude centrum wordt omgeven door veertien Middeleeuwse torens. Van de oude stadsmuur zijn nog delen bewaard gebleven. Van beneden lopen we naar boven en andersom. Het is de moeite waard de klokkentoren te beklimmen. Vanaf de top is er een fraai uitzicht over Sighișoara. Dat is ook zo bij de gele kerk Biserica din Deal, hoog op een berg gelegen verstopt tussen de bomen. Vanaf de kerk kijk je mooi uit over het plaatsje.
De bekendheid van Sighișoara trekt natuurlijk toeristen. Als we naar het centrum lopen, komt er net een bus met Italiaanse scholieren aan. Daar schrikken we even van, maar de ergernis is kortstondig. Als we dwalen door de straatjes zijn we de hele tijd alleen. We vieren dat met een terrasbezoek.

schilderachtig straatje met gevels in verschillende pasteltinten
ramen met felrode geraniums fleuren de gevel nog meer op
ook horecapanden hebben een vrolijke kleur gekregen

straat met oude huizen en kinderkopjes als plaveisel
de gele kerk Biserica din Deal, gelegen in het groen
veel groen tussen de woningen

straat met terrassen in het oude centrum
charmante luiken met geraniums in witte potten
de oude stadspoort

Alleen omdat we natuurlijk niet in Roemenië geweest kunnen zijn zonder een blik op het kasteel van de wereldberoemde Dracula te hebben geworpen, reden we naar Bran, waar zijn imposante huisje staat. Tot onze schrik treffen we in Bran een toeristische kermis aan, met mannen die ons een (dure) plek wijzen op de parkeerplaats. Er schuift een dreigende regenlucht boven het kasteel en omdat we dat wel zo'n treffend beeld vinden, maken we een foto en verdwijnen we snel van deze drukte.
Snel door naar Brașov, een van de parels van Transsylvanië. Het is zowaar warm. Eenmaal in het oude centrum brandt de zon op de straatstenen. Helaas breekt er na een kwartier een wolkbreuk los boven het zeer mooie centrum. We schuilen op een terras met grote parasols op het marktplein Piata Sfatului, met zicht op diverse kleurrijke barokke gebouwen. En op het zeer fraaie, zandsteenkleurige raadhuis uit de vijftiende eeuw. Het gebouw dient nu als museum over de geschiedenis van Brasov. Ach ja, je moet je aanpassen, toch?

het kasteel van Dracula in Bran
oud gedeelte van Brașov rondom de gotische Zwarte kerk
oude panden achter de Zwarte kerk

het oude raadhuis, midden op het plein
de prachtige panden schitteren ook in de regen
van de nood een deugd... met uitzicht op de Zwarte kerk



Biertan

vorige pagina

naar boven